Lancia Beta Forum
August 21, 2019, 09:22:53 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: 2019 Calendar of events: http://www.betaboyz.myzen.co.uk/forum/index.php?board=87.0
 
   Home   Help Contact Admin Search Calendar Gallery Articles Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: 5th Gear/Reverse  (Read 3835 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Air_Hair_Lair
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 11


« on: April 03, 2013, 02:39:00 PM »

Hi all

My Lancia Beta Coupe has always been hard work getting into 5th gear (and a little with reverse, although not as bad), yet smooth as anything going up from 1st-4th.  The cold weather could be the reason it has been worse than normal... that or it's on its way out (which I'm hoping isn't the case as it was changed only a couple of years ago by the previous owner). 

I was just wondering if this is a common problem with the car, or if I've got a bit more work on my hands Smiley

Cheers!
Logged
HFStuart
Legendary Member
******
Offline Offline

United Kingdom United Kingdom

Posts: 1634



« Reply #1 on: April 03, 2013, 06:48:37 PM »

It's not uncommon for the 5th / reverse or 1st / 2nd plane to be a little stubborn..

The likelihood is that the gear linkage needs adjustment or if it's worn replacement. Neither of which is too difficult or expensive thankfully.
Logged
rossocorsa
Legendary Member
******
Offline Offline

United Kingdom United Kingdom

Posts: 2037


« Reply #2 on: April 03, 2013, 07:10:21 PM »

might be worth trying an oil change make sure you use the right grade though check back on old posts here for info
Logged
lukasdeopalenica
Hero Member
*****
Offline Offline

Australia Australia

Posts: 497



« Reply #3 on: May 10, 2013, 09:25:11 AM »

I have found also some difficulties in selecting 5th and R gears. My transmission is filled with fresh synth gear oil. Does anyone have an idea how to adust the linkage properly?
Logged

Lancia Beta HPE 2000i.e. '82 rosso corsa
SAAB 900i 16V Aero, '93 solid black
Subaru Outback 3.0R
Honda CB125 K6 '76 electric blue
Specialized Epic & Stumpjumper
Ammy
Sr. Member
****
Offline Offline

United Kingdom United Kingdom

Posts: 166


« Reply #4 on: May 10, 2013, 02:17:50 PM »

Have e-mailed you with Lancias method of correcting.  Hope it helps.

Ammy
Logged
peteracs
Administrator
Legendary Member
******
Offline Offline

United Kingdom United Kingdom

Posts: 1817



« Reply #5 on: May 10, 2013, 03:44:10 PM »

Hi

Any chance of posting here so it is available for us all to pickup should we need it?

Thanks

Peter
Logged

Beta Spyder S2 pre F/L 1600
Saab 9-3 1.9Tid Cabrio
lukasdeopalenica
Hero Member
*****
Offline Offline

Australia Australia

Posts: 497



« Reply #6 on: May 10, 2013, 03:58:16 PM »

Thanks Ammy. I hope I could share it  Cool


* Lancia_Gearbox.jpg (128.39 KB, 768x1019 - viewed 966 times.)
Logged

Lancia Beta HPE 2000i.e. '82 rosso corsa
SAAB 900i 16V Aero, '93 solid black
Subaru Outback 3.0R
Honda CB125 K6 '76 electric blue
Specialized Epic & Stumpjumper
Ammy
Sr. Member
****
Offline Offline

United Kingdom United Kingdom

Posts: 166


« Reply #7 on: May 10, 2013, 04:05:13 PM »

Your welcome,   but thank Lukas for posting it.  I always have problems reducing things to suit this site.
Logged
peteracs
Administrator
Legendary Member
******
Offline Offline

United Kingdom United Kingdom

Posts: 1817



« Reply #8 on: May 10, 2013, 04:30:36 PM »

Hi

Thanks to both of you.

Peter
Logged

Beta Spyder S2 pre F/L 1600
Saab 9-3 1.9Tid Cabrio
monte
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 35


« Reply #9 on: May 10, 2013, 10:38:01 PM »

I have had this problem on a coupe ie, suspect the engine mountings ,in the short term I overcame the problem by adjusting the linkage as about, but the real solution I reckon is replacement of the engine mounts
Logged

1984 Beta Coupe VX
1985 Beta Coupe IE
1980 Montecarlo Spyder
1989 Integrale HF 16V
1989 Thema 2000IE
1991 Thema 2000IE
lukasdeopalenica
Hero Member
*****
Offline Offline

Australia Australia

Posts: 497



« Reply #10 on: May 13, 2013, 09:19:01 AM »

Thanks for the suggestion, however in my case the engine mounts are almost new, so first I am gonna try adjustment
Logged

Lancia Beta HPE 2000i.e. '82 rosso corsa
SAAB 900i 16V Aero, '93 solid black
Subaru Outback 3.0R
Honda CB125 K6 '76 electric blue
Specialized Epic & Stumpjumper
Air_Hair_Lair
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #11 on: June 11, 2013, 06:09:49 PM »

This has been a great help, thanks all. Now I just need to find a couple of parts Wink
Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!